historie

V roce 1997 začala dceřiná společnost největšího výrobce mléčných výrobků na světě - Danone a.s. vyrábět a uvádět na český trh výrobek, který nesl název: "BIO - bifidus aktiv".


V České republice, ale i v zemích EU je značka BIO určena pro označování produktů ekologického zemědělství. Díky používání označení BIO na svých jogurtech firma Danone využívala pověsti výrobků pocházejících ze systému ekologického zemědělství. Tím samozřejmě poškozovala producenty biopotravin. Díky takovémuto zneužívání označení BIO přicházeli o zákazníky, kteří v domnění, že takovýto jogurt má kvality přisuzované biopotravinám (zvláštní zdravotní a ekologická výhodnost) použijí svou kupní sílu na nákup těchto výrobků, které však nemají s ekologickým zemědělstvím nic společného. Tím docházelo ke klamání spotřebitele.


V souvislosti s uvedením svého výrobku na trh zahájila Společnost Danone, a.s. masivní reklamní kampaň. Brzy na to začaly konkurenti na trhu s mléčnými výrobky používat "BIO" také na svých výrobcích. To způsobilo faktickou devalvaci označení/značky "BIO". Není pochyb o tom, že počínání společnosti Danone, a. s. nepřispělo k rozvoji ekologického zemědělství, potažmo stavu životního prostředí v České republice. Proto EPS vyzval tuto společnost, aby neuváděla na trh další výrobky, které by nesly označení/značku "BIO". Vzhledem k tomu, že společnost tuto výzvu neakceptovala, obrátil se EPS s celou věcí na soud.