o nás → Partnerské organizace → OECD Watch

OECD Watch

Od roku 2004 je Ekologický právní servis členem mezinárodní koalice OECD Watch. Ta byla založena v březnu 2003 na setkání v holandském městě Amersfoort, kde se setkaly nevládní organizace z Evropy, Ameriky, Austrálie, Afriky i Asie, které sdílejí  přesvědčení o nutnosti prosazování odpovědnosti nadnárodních korporací a trvale udržitelného investování. OECD Watch byl založen s cílem informovat širší NGO komunitu o politikách a aktivitách Investičního výboru OECD a ověřovat efektivitu OECD Směrnic pro nadnárodní společnosti jako součást širší kampaně NGOs na cestě k právně závazné úpravě chování nadnárodních společností (tzv. corporate accountability).

Co jsou to Směrnice OECD pro nadnárodní společnosti?

Směrnice OECD pro nadnárodní společnosti (dále jen "Směrnice") tvoří doporučení vládám členských státu OECD a nejsou právně závazné. V případě jejich porušení nelze uvalit sankce a ani nabídnout kompenzace. Přesto jsou v současné době jedním z mála podpůrných mechanismů při tlaku na odpovědnost nadnárodních společností. Výjimečnost Směrnic spočívá v tom, že jsou jediným mnohostranně schváleným a souhrnným kodexem, který se vlády zavázaly podporovat. Směrnice jsou aplikovatelné na podnikatelskou činnost v zásadě po celém světě, tedy i v České republice a na právnické osoby či tzv. podniky založené podle českého práva, neboť ČR je členským státem OECD.

 

Navazující rozhodnutí Rady OECD dále stanovují "Postupy implementace Směrnic OECD pro nadnárodní společnosti" a "Procedurální pokyny". V nich je určeno, že země, které se ke Směrnicím připojily, musí zřídit tzv. Národní kontaktní místa (National Contact Points - dále jen "NKM"), jejichž základním úkolem je prosazování účinnosti Směrnic. NKM pak mají fungovat dle základních kritérií viditelnosti, dostupnosti, transparentnosti a zodpovědnosti, aby tím podpořily cíl funkční rovnováhy. NKM má z tohoto důvodu zajistit zveřejnění a zpřístupnění Směrnice v národním jazyce, přičemž potencionální investoři (tuzemští i zahraniční) by měli být o Směrnicích vhodným způsobem informováni. Dalším z úkolů NKM je zvyšování povědomí o Směrnicích, v případě potřeby také spolupráce s podnikatelskými kruhy, organizacemi zaměstnanců, jinými nevládními organizacemi a zainteresovanou veřejností.

 

Po vstupu ČR do OECD bylo zřízeno Národní kontaktní místo na odboru mezinárodních organizací Ministerstva financí ČR (dále jen "MF ČR"). Pro postup při řešení tzv. specifických případů NKM vytvořilo "Procedurální pravidla pro jednání NKM při implementaci Směrnice ve specifických případech" (specifický případ - Směrnicemi uměle vytvořený termín pro stížnost či podnět ohledně porušování Směrnic konkrétní nadnárodní společností).

Cíle OECD Watch

Členové koalice OECD Watch (v současné době 47členů z 28 zemí) se zaměřují na následující cíle:

  • monitoring a podpora činnosti Investičního výboru OECD
  • praktické ověřování efektivity Směrnic jako nástroje pro zajištění odpovědnosti nadnárodních společností
  • rozšiřování informací o práci Investičního výboru OECD široké veřejnosti, hlavně v rozvojových zemích - o oblasti tzv. dobré správy společností a o samotných Směrnicích
  • poradenství členům NGOs ohledně toho, jak podávat podněty proti nadnárodním společnostem na možné porušování Směrnic

GARDE a OECD Watch

Program GARDE jako zástupce EPS se stal členem OECD Watch na podzim roku 2004, spolupráci ale navázal již na počátku roku 2004, kdy jako potenciální člen podpořil projekt "Promoting civil society use of the OECD Guidelines as a tool for corporate social responsibility (CSR) throughout Europe".

 

V rámci tohoto projektu se ve dnech 14. a 15. října 2004 v Berlíně konal trénink a strategický seminář zaměřený na Směrnice a další rozvoj činnosti OECD Watch. Uvedené akce se zástupce GARDE zúčastnil a zde také bylo potvrzeno členství GARDE v OECD Watch. Získáním členstvím se program GARDE přihlásil k tomu, že bude podobně jako ostatní  členové sledovat vytyčené cíle,se zaměřením na Českou republiku a na země nově přistoupivší k EU, resp. na nadnárodní společnosti v nich působící. Do této oblasti spadá např. spolupráce s Národním kontaktním místem pro Směrnice při MF ČR, jehož výročního zasedání se zástupce GARDE v prosinci 2004 zúčastnil.

 

V průběhu roku 2005 vypracovali právníci GARDE  pro OECD Watch hodnotící zprávu k 5 letům revidovaných Směrnic zaměřující se především na NKM a aplikaci Směrnic. Při zasedání Investičního výboru OECD v Paříži dne 22.9.2005 byla ve spolupráci s OECD Watch vydána tisková zpráva "Mezinárodní koalice OECD Watch vyzývá k tvrdší regulaci nadnárodních korporací".

odkazy

http://www.oecdwatch.org