Další informace  → články o odpovědnosti korporací a invest. pobídkách

články o odpovědnosti korporací a investičních pobídkách

| vybrané články k tématu ke stažení |
 

11.05.2006 | Dost bylo pobídek, Lidové noviny, Autor: Pavel Páral
V předvolební vřavě trochu zapadla diskuse kolem pobídek pro automobilku Hyundai a je to trochu škoda. Dokonce ani nejhlasitější opoziční kritik této státní podpory, kterým je poslanec Martin Říman, tentokrát příliš kritikou nehýřil. Přitom právě na tomto případě je možné ukázat přednosti a nedostatky českého systému poskytování výhod zahraničním investorům.
:::...............

03.04.2006 | Terno hlavně pro politiky, Profit, Autor: Jaroslav Schejbal
Korejská automobilka Hyundai definitivně oznámila, že svůj nový závod postaví v Moravskoslezském kraji. Příchod velkého investora je však hlavně příležitostí pro politiky. Přestože je totiž přiliv zahraničních investic obrovský, nezaměstnanost neklesá a tuzemští subdodavatelé nejásají.
:::...............

20.02.2006 | Investorské pobídky škodí, Respekt, Autor: Josef Šíma
Učitel ekonomie proti šéfovi CzechInvestu:
Události ohledně nejisté budoucnosti firmy LG Philips v Hranicích na Moravě ukazují, že ani vládou tolik opěvovaný systém českých investičních pobídek není bez rizik. I vládní agentury v čele s CzechInvestem se mohou splést a vsadit na špatného koně. Místo aby firma vydělávala a “dodávala” zaměstnanost, kterou se lze před volbami pochlubit, neprodává a krachuje. Vyčítat ale vládě omylnost je poměrně laciné. Samozřejmě, že se úředníci v čele s ministrem čas od času mýlí! Vševědoucnost nepatří mezi lidské vlastnosti a i ministr je stále ještě člověk, bylo by ale dobré přiznat v pravý čas chybu.
:::...............

03.02.2006 | Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?, Penize.cz, Autor: Simona Ely Plischke
Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy. Jak jinak by šel interpretovat fakt, že ČR loni získala historicky nejvyšší počet velkých investičních projektů, zatímco počet českých podnikatelů již dva roky klesá? Přečtěte si naši analýzu.
:::...............

03.02.2006 | Investiční pobídky: spása, hřích nebo nutné zlo?, Patria.cz, Autor: David Marek
Jedni je zavádí a rozšiřují, druzí je chtějí rušit. Jsou i třetí, kteří je považují za nezbytné zlo. Tato schizofrenie doprovází investiční pobídky. Dodnes nejsou politici ani ekonomové jednotní, zda investiční pobídky pomáhají či škodí. Patrně nejčastěji uváděným argumentem pro zavedení investičních pobídek je podpora „progresivních“ odvětví, která mohou nejvíce zvýšit hrubý domácí produkt, snížit nezaměstnanosti a vylepšit obchodní bilanci. Stát si tak bere právo poznat celospolečensky „výhodnější“ investice od investic ostatních.
:::...............

01.02.2006 | Příliš drahé investiční pobídky, HN, Autor: Pavel Kohout
Již v roce 2000 bylo známo, že skleněné televizní obrazovky mají před sebou perspektivu jen několika let. Těch několik let již zřejmě uplynulo. Potíže firmy LG Philips Display i jiných výrobců klasických obrazovek, například Sony, jsou důkazem. Proč investiční pobídky neplní svůj účel? Proč počet nezaměstnaných neklesá? Proč zahraniční investice mají často charakter přesunu výběhových technologií do teritoria s nízkými mzdami? Je to možná proto, že osoby zastupující stát neuvažují v základních ekonomických pojmech.
:::...............

27.11.2005 | S investičními pobídkami do třetího světa, Reflex, Autor: Pavel Kohout
Uvažme: úroky jsou nejlevnější a nejdostupnější od roku 1905. Probíhá mohutné stěhování kapitálu ze starých zemí Evropské unie. Zahraniční obchod je nejsvobodnější v celé historii české státnosti. Početně silná generace první poloviny sedmdesátých let dospívá do svého nejproduktivnějšího věku. Zkrátka, česká ekonomika se těší nejšťastnější souhře okolností od dob Karla IV. Ekonomický růst v hodnotě pěti procent je velmi slabý výkon, o vysoké nezaměstnanosti nemluvě.
:::...............

03.10.2005 | Růžový obraz investic z ciziny, Lidové noviny, Autor: Pavel Kohout
Uvažme: úroky jsou nejlevnější a nejdostupnější od roku 1905. Probíhá mohutné stěhování kapitálu ze starých zemí Evropské unie. Zahraniční obchod je nejsvobodnější v celé historii české státnosti. Početně silná generace první poloviny sedmdesátých let dospívá do svého nejproduktivnějšího věku. Zkrátka, česká ekonomika se těší nejšťastnější souhře okolností od dob Karla IV. Ekonomický růst v hodnotě pěti procent je velmi slabý výkon, o vysoké nezaměstnanosti nemluvě.
:::...............

09.07.2004 | Mýtus o přímých zahraničních investicích, Ekonom, Autoři: Vladimír Tomšík a Martin Srholec
Nejsou zcela bezpečným a nedluhovým zdrojem financování potřeb rozvoje ekonomiky, za jaký se obecně považují.
:::...............

12.04.2005 | Budeme mať silu zvrhnúť nadnárodné korporácie?, Econnect, Changenet, Autor: Michal Sedlačko
"V 80. rokoch kapitalizmus zvíťazil nad komunizmom. V 90. rokoch zvíťazil nad demokraciou a trhovým hospodárstvom." Týmito slovami začína vizionárska kniha The Post-Corporate World: Life After Capitalism od Davida C. Kortena, aj na Slovensku známeho autora knihy Keď korporácie vládnu svetu.
:::...............

28.01.2005 | Potřebuje Česká republika investiční pobídky?, Téma fóra Hospodářských novin,
Autoři: Pavel Franc, Jaromír Drábek, Martin Jahn, Radomil Novák, Vladimír Kaláb

:::...............

24.01.2005 | Investice jsou nižší, než se uvádí, Hospodářské noviny, Autor: Vladimír Kaláb
Suma zahraničních investic, kterou vykazuje vládní agentura CzechInvest, nepředstavuje to, co investoři skutečně utratí v Česku.
Statistická čísla, jež o investicích do Česka vykazují Česká národní banka a agentura CzechInvest, se liší. Zatímco CzechInvest uvádí, že například Japonci do země přinesli 76,5 miliardy korun, podle ČNB dosáhly japonské investice jen třetiny této částky.
:::...............

13.07.2004 | Úřad kritizuje podporu investic, MF Dnes, Autoři: Lenka Petrášová, Marek Pražák
Nejvyšší kontrolní úřad se tvrdě opřel do vládní agentury pro zahraniční investice, CzechInvest. Úřad tvrdí, že agentura neumí hospodárně využívat státní peníze zejména na přípravu průmyslových zón. Agentura však pochybení odmítá a říká, že kontroloři nenašli žádné konkrétní pochybení a systém podpory investic je zcela v pořádku.
:::...............

11.06.2004 | Experti: Přímé zahraniční investice překonaly útlum, Hospodářské noviny, Autor: Václav Lavička
Přímé zahraniční investice v globální ekonomice by se letos měly po tříletém období poklesu výrazně zotavit a zamířit vzhůru. Podle poslední analýzy britské výzkumné instituce The Economist Intelligence Unit (EIU), opírající se také o anketu mezi pěti sty vrcholovými manažery, si v nadcházejících letech na investorské mapě upevní pozici hlavně Asie. Lze očekávat, že o prvenství na investorském žebříčku budou nadále soupeřit USA a Čína.
:::...............

09.06.2004 | Firmy posílají miliardy zahraničním majitelům, MF Dnes, Autor: Marek Pražák
Velké české firmy se předhánějí v dostizích, kolik ze svého zisku pošlou majitelům. A protože mezi vlastníky českých podniků čím dál více dominují zahraniční firmy, putují miliardy korun ven z České republiky.
:::...............

21.05.2004 | Investoři nahradili padlé české firmy, MF Dnes, Autor: Marek Pražák
Zahraniční firmy vytvořily tisíce nových pracovních míst, další pak jejich dodavatelé. Pouze příchod zahraničních investorů, který v masovém měřítku začal před šesti lety, zabránil ještě výraznějšímu růstu nezaměstnanosti v zemi, než jaký země v posledních letech zažívá. Investoři tak z velké části nahradili zkrachovalé kolosy jako Poldi Kladno nebo ČKD. Jen agentura pro zahraniční investice CzechInvest přilákala do země investory, kteří přislíbili vytvoření celkem 75 tisíc nových pracovních míst. A to není vše. Další investoři proudili i bez pomoci CzechInvestu.
:::...............

02.02.2004 | Investiční pobídky znamenají krádež, Studentský list, Autor: Michal Jelínek
Problém investičních pobídek byl a je velmi diskutovaným tématem, zejména pokud jde o jejich efektivnost a vliv na zaměstnanost. Jiří Kinkor, český publicista, ekonom a příznivce objektivismu, jímž jsem se nechal v tomto textu inspirovat, však nepovažuje za podstatné ekonomické hledisko těchto pobídek, ale politicko-filozofické. Jsou-li totiž jejich cíle nesmyslné nebo dokonce nemravné, není důležité, zda nástroje, jež k těmto cílům mají vést, k nim skutečně vedou, či nikoliv. Já se ovšem zaměřím právě na účinnost nástrojů hospodářských politik s investičními pobídkami souvisejícími, tedy budu zkoumat ekonomické faktory investičních pobídek.
:::...............

24.01.2004 | Jak porazit globální korporace, Lidové noviny, Autor: Pavel Novotný
Nadnárodní společnosti umravnit lze, politici to však za nás neudělají, říká britská ekonomka Noreena Hertzová
Kupujte akcie nadnárodních podniků. Utrácejte jen u firem, které ctí přírodu a lidská práva. Ovlivňujte tak stále mocnější korporace. Politici vám nepomohou, ti korporacím slouží. Tak lze vyložit poselství knihy Plíživý převrat - Globální kapitalismus a smrt demokracie ekonomky Noreeny Hertzové.
:::...............

21.10.2003 | Dálnice, která nikam nevede, Lidové noviny, Autor: Jan Novák
Z dalekého zahraničí přichází další spasitel pro české pracující. Jihoasijská automobilka slibuje vybudovat v oblasti postižené největší nezaměstnaností na bývalém vojenském letišti u Žatce továrnu, v níž najdou práci tisíce lidí. Konkrétně prý půjde v první fázi o přibližně 3000 míst, a když vše půjde dobře, bude to časem i víc než dvakrát tolik. Kraj rozkvete, trpící lid dosud bezcílně bloumající ulicemi Žatce, Loun, Mostu a dalších měst najde nový smysl života, obloha nad velkodoly, velkoelektrárnami, velkosídlišti a dalšími velkostavbami socialismu se rozjasní a andělé zapějí. Lze se divit, že tamní úředníci a politikové se mohou přetrhnout, aby splnili i drobnou podmínku asijských tygrů, totiž vybudování čtyřproudové dálnice k hranicím bratru v ceně 4,5 miliardy korun? Opravdu nelze ale jenom přijmeme-li duševní horizont papalášů zvyklých uvažovat v měřítkách státně monopolního socialismu.
:::...............

01.10.2003 | Konec historie nebo začátek konce kapitalismu?, Britské listy, Autor: Josef Vít
Francis Fukuyama, profesor mezinárodní politické ekonomie na Univerzitě Johna Hopkinse v USA, dospěl ve svém bádání k závratné myšlence, že po pádu komunismu ve východní Evropě se lidstvo ocitlo na konci svých dějin, protože neexistují životaschopné alternativy vůči tržní ekonomice a liberální demokracii. Otázkou nad jeho dílem je, zda v jeho případě není spíše přání otcem myšlenky. Je skutečně zajímavé, co může vyprodukovat pan profesor s platem 50 tisíc dolarů měsíčně a vydávat to za zákony přírody.
:::...............

01.09.2003 | Nekrmte chudé, Respekt, Autor: Marek Fak
Jih už má plné zuby dotovaných potravin mocného Severu. Už příští týden se pozornost světa přesune od Iráku na opačný konec zeměkoule. Aktivisté, odboráři a další antiglobalisté zaplní ulice mexického letoviska Cancún, kde se povedou důležitá jednání Světové obchodní organizace (WTO) o rušení obchodních bariér s potravinami. Odpůrci globalizace by ale tentokrát rozhodně měli všem přítomným politikům držet palce. V zájmu chudých zemí totiž je, aby se dohodli. Nebude to však jednoduché.
:::...............

28.08.2003 | České ministerstvo průmyslu: obchod životní prostředí nepoškozuje, Ekolist, Autor: Radek Svítil
Ministři obchodu ze 146 zemí se v září sejdou v mexickém pobřežním letovisku Cancúnu. Nebude to však, alespoň oficiálně, za účelem dovolené. Komisař Evropské unie pro obchod Pascal Lamy si již dokonce postěžoval, že kvůli ambicióznímu programu jednání 5. ministerské konference Světové obchodní organizace (WTO) nejspíš nebude mít čas zaskočit si na pláž.
:::...............

22.08.2003 | Jak Mezinárodní měnový fond způsobil hospodářskou katastrofu v Maďarsku, Britské listy, Autor: Pongrac Nagy
George Monbiot, komentátor deníku Guardian, shrnul tento týden hlavní argumentaci nové knihy maďarského ekonoma o katastrofálních důsledcích aplikace ekonomické politiky Mezinárodního měnového fondu po pádu komunismu v Maďarsku.
:::...............

18.08.2003 | Hospodářský růst – tabuizované téma?, Britské listy, Autor: Jaroslav Krajči
Dnes se hodně mluví o reformě veřejných financí, o deficitech státního či veřejných rozpočtů, ale již méně nebo skoro vůbec ne o celkové hospodářské politice a o jejím výsledku - hospodářském růstu. Nanejvýš si občas přečteme nějakou sentenci, že ekonomika poroste rychleji či pomaleji. Celkově to však vypadá tak, že všichni jsou spokojeni a na tomto tématu vlastně není nic, čím se zabývat.
:::...............

16.06.2003 | Ráj, cukr a gigabyty, Respekt, Autor: Petr Koubský
Východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrov, který se nejprve zapsal do historie hlavně jako domov milého a důvěřivého ptáka dodo, v češtině krutě nazvaného blboun nejapný. Dnes je Mauricius s průměrným příjmem 3800 dolarů na hlavu druhou nejbohatší africkou zemí. Za svůj úspěch vděčí několika ekonomickým vlnám. První se rozvinula za koloniální éry, pod francouzskou a později britskou nadvládou. Šlo o pěstování cukrové třtiny. Po vyhlášení nezávislosti v roce 1968 přibyl textilní průmysl. A nakonec se ještě přidaly turistika a finanční služby - Mauricius je jedním z vyhledávaných daňových rájů. Prosperita založená na tradičních odvětvích však pomalu začíná váznout, a ostrovu tak nezbývá než k ní začít hledat nové cesty. První z nich má zatím podobu velkoryse pojatého kybernetického města.
:::...............

17.03.2003 | 1948 + 1984 = 2003, Týden, Autor: Marek Šálek
Strategická průmyslová zóna. Pod tímto názvem může vstoupit do české legislativy bubák, který by přiměl odbojné vlastníky překážejících nemovitostí sklonit se před velkými investory. První na ráně bude desítka zemědělců z Nošovic ve Slezsku.
:::...............

05.03.2003 | Politické bajky - Přínos přímých zahraničních investic vlády nadsazují, týdeník EURO, Autor: Martin Říman
Lákání zahraničního kapitálu budováním průmyslových zón a poskytováním investičních pobídek je strategickým nástrojem minulé i současné vlády k oživení ekonomiky.
:::...............

20.02.2003 | Farmář: "Připomíná mi to kolektivizaci", Hospodářské noviny, Autor: Jiří Leschtina
Pokud by záměr vlády vyvlastňovat pozemky pro potřeby strategických průmyslových zón platil už dříve, zemědělec Jan Rajter by už patrně o svá pole v severních Čechách přišel. Jeho pozemky totiž leží na místě, kam měla původně zasahovat velká průmyslová zóna Joseph u Mostu.
:::...............

27.11.2002 | Místo peněz milujte život - Kritik korporací věří ve skutečnou tržní ekonomiku, týdeník EURO, autor: Pavel Matocha
David C. Korten - jeden z nejznámějších kritiků současného kapitalismu a globálních korporací. Vystudoval ekonomii, teorii organizací a byznys strategii na Graduate Schoul of Business na Stanfordově univerzitě. Poté pomáhal rozjet školy pro podnikatele a manažery v Etiopii. Pět a půl roku byl hostujícím profesorem na Harvardově univerzitě a za Harvard Business School byl poradcem Central American Management Institut v Nikaragui. Koncem sedmdesátých let minulého století opustil akademický svět a odjel do jihovýchodní Asie, kde pracoval nejprve pro Fordovu nadaci a posléze pro Americkou agenturu pro mezinárodní rozvoj (USAID). Koncem osmdesátých let došel k závěru, že politika USA má devastující důsledky na zbytek světa a že tento druh kapitalismu pouze prohlubuje globální krizi. Vrátil se do USA a postavil se na druhou stranu barikády.
:::...............

30.10.2002 | Dluhy rozdělují svět - Bez MMF se obejdeme, tvrdí aktivisté z třetího světa, týdeník EURO, autor: Čestmír Klos
Byl jsem dlouhá léta "utlačovatelem" v Asii, vzpomíná žertem bývalý guvernér v Hongkongu, dnes komisař Evropské komise pro vnější vztahy Chris Patten. Vážně však dodává: „Je nemorální až šílené, aby bohaté země dávaly víc prostředků na dotace svého zemědělství než na pomoc rozvojovým zemím. Jejich zemědělská produkce pak nemá proti dotovaným potravinám ze Severu žádnou šanci.“
:::...............

22.07.2002 | Černý Petr pro Brno, Respekt, Ekonomika - Autor: Marek Pokorný
Pro většinu to byl blesk z čistého nebe: Druhý červencový čtvrtek pozvalo vedení brněnské firmy Flextronics více než tisícovku svých zaměstnanců na celopodnikový mítink, kde jim oznámilo, že šéfové světového koncernu se rozhodli brněnský závod zrušit a jeho výrobu přesunout do Maďarska. Druhý den se zpráva o uzavření jedné z nejmodernějších a nejnovějších továren v zemi ocitla na titulních stránkách většiny celostátních deníků. "Důvodem je celosvětová recese v oboru," vysvětluje za firmu její personální ředitel Petr Prokš (33). Kritici jsou ovšem jiného názoru: Firma odchází poté, co získala všechny možné pobídky a úlevy od státu. Objevily se i spekulace, že za odchodem je i nebývalé silná koruna -– zatímco při otevření továrny v listopadu 2000 stál dolar okolo 40 korun, dnes je k dostání o čtvrtinu laciněji.
:::...............

22.04.2002 | Plať si svého konkurenta, Respekt, Autor: Marek Pokorný
První dubnový týden se v Trutnově sešli představitelé pěti textilních továren. Výsledkem jejich schůzky byl apel na vládu a centrální banku, aby zasáhly proti rychle rostoucí koruně. Trutnovská výzva se během pouhých čtrnácti dnů stala pojmem. Připojilo se k ní více než sto firem, mezi nimiž nechyběly ani největší česká firma Škoda Auto Mladá Boleslav, chemický holding Agrofert či výrobce kancelářských potřeb Koh-i-noor. Minulý čtvrtek se signatáři sešli podruhé a výsledkem byl nyní požadavek okamžitého zastavení privatizace, blokace privatizačních příjmů a zastavení investičních pobídek, které podle nich diskriminují tuzemské podniky.
:::...............

16.04.2002 | Největší investice - Zóna bude stát téměř dvě miliardy, týdeník EURO, autor: Erich Handl
Příprava průmyslové zóny Kolín - Ovčáry letos přijde na 1,211 miliardy korun, stát na ni celkem vydá 1,97 miliardy korun. Z celkových letošních nákladů na zónu pokryje 793 milionů Kč státní dotace. Kolín ji využije k výkupu pozemků a vybudování infrastruktury. Z vlastních zdrojů (úvěru a peněz z prodeje akcií) vynaloží 98 milionů na pozemky a 20 milionů korun na inženýrskou činnost. Z prodeje pozemků investorovi získá město 300 milionů korun.
:::...............

10.09.2001 | Vzkřísit národní kapitalismus, Respekt, Autor: Jan Mládek
Léta 1990--1997 proběhla v České republice v rámci teorií a praxe národního kapitalismu. Je zajímavé, že tuto doktrínu nikdo z politiků ani ekonomů výslovně neproklamoval, v heslech o privatizaci rychlé a ještě rychlejší, v heslech o liberalizaci všeho nebylo zmínek o národním kapitalismu -- o to větší ale byla snaha se takovou myšlenkou řídit. Jak je to možné? Domácím stoupencům transformace šlo zejména o rozdělení majetku a bylo jim dost jedno, čím se to zdůvodní. V tomto smyslu není velkého rozdílu mezi kuponovou privatizací a prodejem na úvěr domácím zájemcům, kteří nemají vlastní kapitál. V obou případech přece byl na konci domácí vlastník (kapitalista). Od počátku transformace existoval v této otázce vskutku celonárodní konsenzus, že "cizákům" se české podniky a další majetek privatizovat nebudou. Jasno tehdy měla vládnoucí koalice, opozice demokratická i méně demokratická. Přesto dnes národní kapitalismus nemáme a od roku 1998 naopak bojuje ČR o získání maxima zahraničních investic.