odpovědnost korporací → O kampani

O KAMPANI

Cílem společné kampaně Ekologického právního servisu,  a Evropské koalice pro odpovědnost korporací je přesvědčit českou vládu a Evropskou unii, aby přijaly zákony, díky kterým by byly firmy odpovědné za porušování lidských práv. Jednoduše řečeno - chceš-li být na trhu Evropské unie, nesmíš vydělávat na porušování lidských práv, ať již k němu došlo v Barmě, Kolumbii nebo na Ostravsku. A naopak - byla-li tvá práva porušena firmou působící v EU, budeš mít přístup k soudům v Evropě.

 

Proč nyní? Na přelomu roku 2010 a 2011 budou totiž naši politici v Bruselu rozhodovat o tom, zda naše návrhy přijmou. To, že se nám podařilo dostat otázku odpovědnosti korporací na jednací stůl, je velkým pokrokem. Před 5 lety by to bylo nemyslitelné. Ale v roce 2007 jsme prosadili rezoluci Evropského parlamentu, který vyzýval Evropskou unii k řešení této otázky. V roce 2008 jsme pak v Evropském parlamentu prezentovali naše návrhy na nové zákony. Poté s námi bilaterálně jednali evropští komisaři Günther Verheugen a Vladimír Špidla, kteří v roce 2009 oznámili, že Evropská unie se bude otázkou korporátní odpovědnosti oficiálně zabývat.

 

Celý tento vývoj ale může spadnout pod stůl, pokud se za něj nepostaví politici z jednotlivých členských států EU. A ti se za něj postaví tehdy, když od svých voličů uslyší jasnou výzvu. Pomožte nám zaslat českému premiérovi 10.000 vzkazů, aby Česká republika podpořila celoevropské řešení.

 

Naše kampaň v České republice je součástí celoevropské kampaně. Naše partnerské organizace v Evropské koalici pro odpovědnost korporací ji realizují v dalších 15 zemích Evropské Unie. Česká republika pro jednou může být součástí řešení namísto problému.