případy → Minulé aktivity → ochrana práv spotřebitele → spolupráce s námi

spolupráce s námi

Kdo jsme?

Program GARDE je větví Ekologického právního servisu - neziskové nevládní organizace právníků, která se soustředí na prosazování lidských práv jak v České republice, tak na evropské úrovni. Hlavním tématem programu GARDE se stala odpovědnost nadnárodních korporací. Poskytujeme nejen právní pomoc obětem neodpovědného a bezohledného chování korporací spolupracujících se státními institucemi a využíváme vlastního žalobního oprávnění ve spotřebitelských záležitostech, ale také se snažíme otevřít celospolečenskou debatu o dané problematice.


V oblasti spotřebitelských práv se zaměřujeme na prosazování transparentnosti trhu, informování spotřebitelů, ochranu zdraví a ekonomických zájmů spotřebitelů a spravedlivé obchodní podmínky. Právníci EPS se věnují spotřebitelským tématům od roku 1999. Specializovaná spotřebitelská sekce v rámci programu GARDE vznikla v roce 2005.


Biografie právníků programu GARDE jsou k dispozici zde.



Jak nám můžete pomoci ?

Vzhledem k tomu, že korporace jsou v konečném důsledku závislé na  konečných spotřebitelích, je klíčem k jejich odpovědnému chování důsledné informování veřejnosti o jejich jednání a o jednání jejich subdodavatelů. Pokud jste se setkali s eticky problematickým chováním korporace, ať již se jedná o hypermarket, továrnu, výrobce léků nebo producenta potravin, bankovní nebo finanční instituci, přepravce nebo jakýkoliv jiný velký podnik, kontaktujte nás. Popište problém, se kterým jste se setkali (klamání veřejnosti, zásahy do životního prostředí, poškozování zaměstnanců, poškozování ekonomických zájmů nebo zdraví spotřebitelů, podezření z korupce či spolupráce se státními orgány) a odešlete na adresu:

Program GARDE - Globální odpovědnost
Ekologický právní servis
Dvořákova 13
Brno 602 00


nebo na elektronickou adresu brno@eps.cz


Jak můžeme pomoci my Vám?

Při řešení případů spolupracujeme s komerčními i neziskovými právníky a spotřebitelskými organizacemi. Smyslem této činnosti je ustavení precedentů a zajištění potřebné ochrany zájmů spotřebitelů. Využíváme přitom zkušeností právníků programu GARDE s litigací problematických právních otázek a obhajobou lidských práv.

Spotřebitelská práva byla do českého právního řádu bez větší systematizace převzata z evropského acquis, což vytvořilo řadu nejasných otázek, která jsou podnikateli a státními orgány interpretovány v neprospěch spotřebitelů.
Obdobné platí v oblasti hospodářské soutěže, kde dochází ke zneužívání vágně formulovaného zákazu nekalé soutěže ve prospěch ekonomicky silných soutěžitelů.

S ohledem na charakteristiky Vašeho konkrétního případu Vám můžeme nabídnout několik úrovní spolupráce.

  • Právní podpora případu. Ve vybraných případech poskytneme právní poradenství a spolupráci na všech krocích v mimosoudním i soudním řešení případu.

  • Konzultace v důležitých právních krocích. Poskytneme právní a metodický rozbor významných právních otázek, které vyvstanou během soudního řízení.

  • Právní zastoupení. V případech, které mohou vyústit v průlomové nebo precedenční rozhodnutí ve prospěch spotřebitelských práv nebo které naopak hrozí ustavením negativního precedentu, převezmeme zastoupení případu a využijeme našich zkušeností s litigací v obdobných případech.

  • Vedlejší účastenství. V případech, jejichž podstata se netýká výhradně spotřebitelských práv, ale ve kterých jsou řešeny nové nebo důležité právní otázky – ať již ohledně obsahu spotřebitelských práv, lidských práv nebo legitimace k podání žaloby atp. - podpoříme spotřebitele, příp. malého soutěžitele, prostřednictvím vedlejšího účastenství v soudním řízení.

Pomůže mi program GARDE s mým případem?

Za určitých okolností ano, ale je to spíše výjimkou než pravidlem. Zašlete nám v písemné podobě popis Vašeho případu a naši právníci zváží, nakolik jeho řešení odpovídá našim možnostem a cílům. Naše zdroje jsou omezené a z tohoto důvodu se soustředíme pouze na případy, které nabízejí možnost ustavit důležité precedenty. Nechceme nikoho odrazovat od prosazování práva a spravedlnosti, ale nechceme dávat sliby, které nemůžeme splnit.

Dopisy zasílejte na adresu:

Program GARDE - Globální odpovědnost
Ekologický právní servis
Dvořákova 13
Brno 602 00

nebo na elektronickou adresu brno@eps.cz

V případě, že se Vašemu případu nemůžeme věnovat, můžete se obrátit s žádostí o právní konzultaci na spotřebitelské organizace, které se soustředí na poskytování právního poradenství. Největší českou organizací tohoto druhu je Sdružení obrany spotřebitelů.


Proč s námi spolupracovat?

  • Zkušenosti se strategickou litigací v průlomových rozhodnutích. Právníci programu GARDE i jiných programů Ekologického právního servisu vedli a vyhráli řadu sporů týkajících se nových právních principů o jejichž obsahu se nakonec rozhodoval Nejvyšší správní soud, Ústavní soudem nebo Vrchní soudy. 

  • Znalost evropského a mezinárodního práva. Odpovědnost podnikatelů vůči spotřebitelům patří do kategorie nových práv a povinností, které byly do českého právního řádu přejaty z evropské legislativy a příp. mezinárodních úmluv (další velkou kategorií je právo životního prostředí). Tím, že není zcela kompatibilní s původně socialistickým českým právem, se vytváří řada problematických otázek o jejich významu, které je možné vyřešit jen aplikací a interpretací jejich evropských a mezinárodních zdrojů. Úspěchy EPS v litigaci nových právních principů byly založeny právě na tomto postupu.

  • Zkušenosti s litigací proti státním orgánům a nadnárodním korporacím. Ekonomická a mocenská převaha protistrany se fakticky promítá i do soudních řešení sporů – a to i v podobě ignorace, příp. nátlaku na její oponenty. Řada vyhraných litigací a mediální síla GARDE-EPS tuto nerovnováhu do značné míry ruší. Korporace často dávají přednost smírnému řešení případů, ve kterých se angažujeme, protože se nemohou spoléhat na to, že nebudou žalovány anebo že své zájmy před soudy uhájí.



Co si účtujeme za naše služby?

Jakožto nezisková organizace poskytujeme právní poradenství zásadně bezplatně. Při rozhodování, zda se zapojíme do řešení případu, zvažujeme výhradně otázku, zda daný případ umožňuje ustavit významný precedent ve prospěch spotřebitelů.