KIA Motors - monitoring CSR

Společnost KIA Motors Corporation se v roce 2004 rozhodla vybudovat na Slovensku svůj první evropský výrobní závod, což v té době bylo také největší přímou zahraniční investicí v této zemi. Společnost a její sesterská společnost Hyundai Mobis podepsaly investiční smlouvy s ministerstvem ekonomiky a městem Žilina. Ve smlouvě se slovenští partneři zavázali, že společnosti poskytnou velký pozemek vybavený infrastrukturou, a přislíbili také další pobídky.

 

Tyto závazky pak vyústily v porušení vlastnických práv a právoplatných rozhodovacích postupů. Několik set vlastníků půdy protestovalo proti bezprecedentnímu porušení práv a žádali o poctivou cenu za pozemky. Nakonec po několika právních sporech, do kterých se zapojila kancelář státního žalobce a národní policie, dostali vlastníci půdy kompenzaci.  

 

V roce 2006, kdy se slovenská vláda rozhodla v souladu se zákony neudělit dodavatelům KIA SK stejné podmínky, společnost protestovala a hrozila vládě žalobou na mezinárodní úrovni. V červenci 2006 nový slovenský ministr ekonomiky oznámil přehodnocení předchozího vládního rozhodnutí.

 

 více informací v přiložené případové studii (v AJ)