24.02.10 11:49 Age: 14 yrs

ČEZ se vyhýbá veřejné debatě o Prunéřovu

Tiskové zprávy, ČEZ

 

Veřejnou debatu o rekonstrukci Prunéřova hodlal uspořádat Respekt Institut s cílem poskytnout prostor všem zúčastněným stranám tohoto sporu. Pozvání této nezávislé instituce k diskusi obdrželi i Greenpeace a Ekologický právní servis a přijali jej s nadějí, že v rámci debaty dojde k věcné diskusi o konkrétních faktech.

 

Místní občané (1), ekologické organizace i některé orgány veřejné správy (2) dlouhodobě upozorňují na to, že ČEZ zamýšlí při plánované přestavbě elektrárny využít nedostatečně účinnou technologii, která nesplňuje minimální požadavky evropských a českých norem. Její použití by vedlo ve srovnání s tzv. nejlepší dostupnou technologií k vyšším emisím CO2 o půl miliónu tun ročně.

 

Jan Rovenský k situaci poznamenal:„ČEZ je sice ochoten svůj projekt propagovat na vlastních tiskových konferencích a placenou inzercí v severočeských novinách, ale nestranně moderované diskuse se svými kritiky se zjevně bojí. Je to smutné, i když nikoliv překvapivé. Vysvětlit, proč chce ČEZ ušetřit na zdraví Severočechů, je totiž i pro jeho zkušené PR kouzelníky obtížné. “

 

Elektrárna Prunéřov je největším českým zdrojem emisí jak skleníkového plynu oxidu uhličitého, tak zdraví škodlivých oxidů síry a oxidů dusíku. „ČEZ se zjevně rozhodl udělat si ze Severočechů rukojmí. Už od přelomu roku hrozí ministerstvu životního prostředí, že pokud nedá k polovičaté modernizaci elektrárny souhlas, nesníží emise vůbec a bude elektrárnu dál provozovat v podobě z osmdesátých let minulého století“, dodal Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.

 

 

Poznámky pro editory:

(1) Petici proti polovičaté modernizaci elektrárny „Nechceme šrot v Prunéřově!“ podepsaly loni přes tři tisíce lidí žijících v okolí elektrárny.

(2) Požadavek na použití kvalitnější technologie, který ČEZ vehementně odmítá, uplatnila v procesu posuzování vlivů státní odborná agentura pro ochranu životního prostředí CENIA, odbor integrované prevence MŽP a Ústecký kraj (posledně zmíněný na nátlak ČEZu své stanovisko posléze zrušil).

 

Kontakty:

Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR

Tel: +420 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@cz.greenpeace.org

 

Jiří Nezhyba, právník programu GARDE Ekologického právního servisu

Tel: +420 775 154 073, e-mail: jiri.nezhyba@eps.cz