14.10.09 07:00 Age: 14 yrs

Tisíce lidí v Chomutově nesouhlasí s plány ČEZu modernizovat elektrárnu Prunéřov zastaralou technologií

Tiskové zprávy, ČEZ

 

Již téměř tři tisíce lidí v Chomutově a okolí podepsalo, a další lidé stále podepisují petici, jejímž cílem je přimět ČEZ, aby přehodnotil svůj záměr modernizovat elektrárnu Prunéřov II nedostatečně účinnou technologií.

Již téměř tři tisíce lidí v Chomutově a okolí podepsalo, a další lidé stále podepisují petici, jejímž cílem je přimět ČEZ, aby přehodnotil svůj záměr modernizovat elektrárnu Prunéřov II nedostatečně účinnou technologií. Petiční akce je součástí společné kampaně "Pohoda ČEZ  - včerejší technologie již dnes" Ekologického právního servisu, Greenpeace a místního sdružení Chomutov pod pokličkou ČEZ, která oficiálně odstartovala na začátku září. [1]

ČEZ hodlá v rámci modernizace vůbec největší české hnědouhelné elektrárny Prunéřov II obejít požadavky právních předpisů a instalovat zde technologii s čistou účinností pouze 38%, přestože podle zákona by měla nová elektrárna dosáhnout čisté účinnosti minimálně 42%.[2]

Každé jedno procento, o které se zvýší účinnost elektrárny, znamená významné úspory uhlí a současně redukci emisí lidskému zdraví škodlivých látek – tuhých znečišťujících látek, oxidů síry a dusíku. ČEZem navrhovaná technologie by pak produkovala každoročně o více než 300 000 tun emisí oxidu uhličitého více, než kdyby využil skutečně špičkovou moderní technologii. [3]

Místní sdružení Chomutov pod pokličkou ČEZ stále sbírá podpisy lidí, kteří požadují, aby ČEZ důsledně respektoval českou i evropskou právní úpravu a při plánované modernizaci elektrárny Prunéřov II použil nejlepší dostupnou technologii pro nová zařízení s čistou účinností nad 42 % anebo elektrárnu do roku 2015 zcela odstavil.

Právník programu GARDE ze sdružení Ekologický právní servis Jiří Nezhyba k tomu říká: "Tři tisíce podpisů za tak krátkou dobu považujeme za jasný signál toho, že místní občany neodpovědný přístup ČEZu k modernizaci Prunéřova trápí. A to se naše kampaň kvůli cenzuře dopravního podniku města Chomutova a Jirkova, který nám zakázal občany o problému informovat v  dopravních prostředcích, zatím ani pořádně nerozběhla."

„Problém modernizace Prunéřova se netýká pouze Severočechů, ČEZ se totiž svou činností podílí i na klimatických změnách. Elektrárna Prunéřov je největším českým zdrojem CO2 - každoročně z jejího komína vyletí do atmosféry více tohoto skleníkového plynu, než ze všech českých osobních aut dohromady. Pokud se zde ČEZu  podaří prosadit zastaralou a neúčinnou technologii, negativní dopady se nebudou týkat jen obyvatel Chomutova a okolí, ale celého světa. I proto vítáme, že ministerstvo životního prostředí trvá v případě Prunéřova na použití nejlepší dostupné technologie,“ upozorňuje Jan Rovenský z Greenpeace.

Markéta Plechatá z petičního výboru, která sama podpisy sbírá, dodává: "Oslovujeme lidi a velká část z nich o problému slyší od nás poprvé, přesto jsou plány ČEZu rozhořčeni. Doplácejí na výrobu elektřiny svým zdravím a zhoršeným životním prostředím a ČEZ se tváří, jako by si mohl dovolit ještě plýtvat."

 

Poznámky pro editory:

 

[1] Cílem společné kampaně Ekologického právního servisu, Greenpeace ČR a místního sdružení Chomutov pod pokličkou ČEZ je přesvědčit ČEZ, aby důsledně respektoval českou i evropskou právní úpravu. Požadujeme proto, aby ČEZ přehodnotil svůj záměr „komplexní obnovy“ elektrárny Prunéřov II a při její plánované modernizaci použil nejlepší dostupnou technologii pro nová zařízení s čistou účinností nad 42 %. Dále požadujeme, aby ČEZ bezodkladně splnil podmínky, které mu na jaře roku 2009 uložilo Ministerstvo životního prostředí (zejména doplnil dokumentaci vlivů obnovy elektrárny na životní prostředí o variantu s uvedenou nejlepší dostupnou technologií). V případě, že ČEZ tyto naše požadavky odmítne, žádáme, aby se ČEZ výslovně zavázal, že elektrárna bude nejpozději v roce 2015 zcela odstavena. Více informací na www.pohodacez.cz.

 

[2] Podle platné evropské i české legislativy (směrnice o IPPC 96/61/EC, zákon o integrované prevenci č. 76/2002 Sb.) jsou všichni investoři velkých průmyslových zařízení povinni použít tzv. nejlepší dostupnou technologii. Její minimální parametry jsou stanoveny v referenčních dokumentech (BREF) platných pro celou EU. Pro velká spalovací zařízení včetně elektráren jsou tyto parametry velmi podrobně popsány v BREF LCP (viz www.ippc.cz/bref/LCP/lcpcz.zip). Jedním z klíčových požadovaných parametrů je právě čistá účinnost alespoň 42 %. Cílem zákona i směrnice je dosáhnout vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku uplatněním integrované prevence a omezování znečištění.

 

[3] Viz např. tisková zpráva MŽP z 9. 3. 2009 „Navrhovaná technologie pro modernizaci Prunéřova II není dostatečná“: www.mzp.cz/cz/news_tz090309prunerov

 

 

Systémové řešení snižování exhalací skleníkových plynů v ČR formou přijetí legislativy závazně stanovující, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně, prosazuje v rámci kampaně Velká výzva Hnutí DUHA. Zákon inspirovaný legislativou ve Velké Británii je připravován ve spolupráci s právními experty z EPS  – www.velkavyzva.cz. Greenpeace tuto kampaň podporuje.

 

Kontakty:

Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR

Tel: +420 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@cz.greenpeace.org

Jiří Nezhyba, právník programu GARDE Ekologického právního servisu

Tel: +420 775 154 073, e-mail: jiri.nezhyba@eps.cz

Markéta Plechatá, mluvčí sdružení. „Chomutov – pod pokličkou ČEZ“

Tel: +420 606 400 036, E-mail: cvppc@seznam.cz