14.05.09 08:00 Age: 15 yrs

Popíchli jsme kandidáty na europoslance

Tiskové zprávy

 

Celoevropská kampaň „Popíchněte svého kandidáta!“ vyzývá kandidáty na poslance do Evropského parlamentu, aby ukázali svou podporu takové Evropské unii, která bude nadřazovat veřejné zájmy před soukromé zisky. Program GARDE občanského sdružení Ekologický právní servis (GARDE - EPS) v květnu odstartoval českou část kampaně, když zajistil překlad webových stránek kampaně www.electioncampaign.eu  a oslovil čelní kandidáty všech významných českých politických stran.

 

Na webových stránkách www.electioncampaign.eu  mohou voliči ze všech 27 členských států EU „popíchnout“ kandidáty na europoslance otázkou, jaké že pozice zastávají v rámci témat důležitých pro fungování EU. Iniciativa, do níž je zapojeno více než 400 organizací z celé Evropy, proto žádá kandidáty, aby se podepsali pod sérii bodů, které je zavazují k podpoře řešení jako je např. povinný systém registrace a hlášení činnosti všech lobbistů ovlivňujících politiku EU; posílení právního rámce pro odpovědnost nadnárodních korporací; reforma společné obchodní politiky EU či regulace finančních trhů, která by zamezila daňovým únikům a korupci.

 

Webové stránky kampaně umožňují voličům ze všech členských států EU si ověřit, kteří kandidáti se připojili k jakým požadavkům. Umožňuje také občanům, aby přímo pomocí e-mailu požádali své kandidáty o prosazování transparentnosti a odpovědnosti v EU.

 

Příští Evropský parlament by podle organizátorů kampaně měl hrát větší roli v zajištění toho, aby velké korporace byly právně odpovědné za sociální a environmentální dopady svých činností. Dobrovolné a právně nevymahatelné mechanismy jako je např. společenská odpovědnost firem nejsou adekvátním řešením pro komunity a zaměstnance vystavené negativnímu působení aktivit korporací.

 

„Více než 15 000 lobbistů v současné době ovlivňuje rozhodování EU, drtivá většina z nich pracuje pro zájmy velkých korporací. Aby toho nebylo málo, takovým lobbistům je často umožněn privilegovaný přístup k orgánům EU," říká Jiří Nezhyba, právník GARDE - EPS. Klíčovým úvodním krokem k řešení těchto problémů je proto povinný systém registrace a hlášení o aktivitách všech lobbistů, který umožní zákonodárcům a občanům se dozvědět, kdo se pokouší ovlivnit politiku EU.

 

O organizátorech kampaně

Celoevropská kampaň je zaštítěna sítí nevládních organizací pod vedením Alter – EU (Alliance for Lobbying Transparency & Ethics Regulation sdružující přes 160 nevládních organizací usilujících o zvýšení transparentnosti v EU) Evropské sítě Attac, Sítě Seattle-Brussels (Seattle to Brussels Network) a Evropské koalice pro odpovědnost korporací (European Coalition for Corporate Justice - ECCJ). Jednotlivé oblasti, kterým se kampaň věnuje, odrážejí témata a požadavky každé z těchto sítí.

 

Ekologický právní servis je členem Alter-EU a ECCJ. V rámci ECCJ vede její právní pracovní skupinu a vytvořil návrhy legislativních změn týkající se právní odpovědnosti korporací, které byly prezentovány v květnu minulého roku v Evropském parlamentu. V návaznosti na naše návrhy ohlásila Evropská komise ústy svého místopředsedy Günthera Verheugena pořízení studie, která má identifikovat mezery v evropském právu umožňující korporacím profitovat z porušování lidských práv a životního prostředí.

 

O programu GARDE

GARDE - EPS se intenzivně věnuje problematice odpovědnosti nadnárodních korporací a netransparentnosti lobbingu na národní úrovni. Úspěšně poukázal na porušování zákonů a selhání úřadů v případech investic nadnárodních korporací, jako je například Nemak v Havrani u Mostu, TPCA v Kolíně, LG.Philips v Hranicích, Hyundai v Nošovicích a ArcelorMittal v Ostravě nebo používání označení BIO na jogurtech společnosti Danone nepocházejících z ekologického zemědělství. GARDE - EPS se také svými návrhy snaží přispět k systémovým změnám v legislativě. Naposledy tak zaslal vládě připomínky a náměty k projednávanému zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob.

 

Kontakty:

Jiří Nezhyba, mobil: 775 154 073

Program GARDE

 

A: Ekologický právní servis, Dvořákova 13, 602 00 Brno

T: 545 575 229

F: 542 213 373

E: garde@eps.cz

W: www.responsibility.cz, www.eps.cz

 

 

Tento dokument byl vytvořen za finančního přispění Evropské Unie. Za jeho obsah je plně odpovědný Ekologický právní servis a za žádných okolností nemůže být považován za stanovisko Evropské Unie.