tiskové zprávy

03-10-2005
Továrna LG. Philips opět vyrábí v rozporu se českým i evropským právem
V květnu tohoto roku na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze přišla společnost LG. Philips o tzv. integrované povolení. Bez něj však podle zákona o integrované prevenci a evropské směrnice nemůže svou továrnu vůbec provozovat. Právníci programu GARDE ? Globální odpovědnost Ekologického právního servisu se proto přímo obrátili na LG. Philips s výzvou, aby si v opakovaném správním řízení nechala posoudit i další zdroje znečišťování ovzduší, které v předchozím řízení do své žádosti o integrované povolení vůbec nezahrnula. Cílem právníků není nechat továrnu nadnárodní korporace zavřít, ale přinutit ji, aby se chovala v souladu s českým i evropským právem.

16-08-2005
Policie ČR nezákonně odložila prověřování trestního oznámení pro zneužití pravomoci úředníků, kteří vydávali povolení pro továrnu LG. Philips Displays.
Policie ČR nezákonně odložila prověřování trestního oznámení pro zneužití pravomoci úředníků, kteří vydávali povolení pro továrnu na obrazovky LG. Philips Displays v Hranicích. Uvedené zkonstatovalo Okresní státní zastupitelství v Přerově, na které se se stížností proti postupu Policie ČR v dané kauze obrátili právníci Ekologického právního servisu z programu Globální odpovědnosti GARDE. Celá věc již přitom byla jednou Policií ČR odložena v roce 2004, ale na základě stížnosti státní zástupce nařídil další prověřování. K jeho pokračování však Policie ČR nepřistoupila zodpovědně, když postupovala jednak navzdory závěrům odborného stanoviska Ministerstva životního prostředí o tom, že již územní rozhodnutí pro LG. Philips úředníci vydali v rozporu se zákonem, a aniž by si obstarala další zásadní důkazy.

02-08-2005
??ízení o vydání integrovaného povolení pro továrnu LG. Philips Displays se vrací na samotný začátek ? Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí olomouckého krajského úřadu.
Městský soud Praze v dubnu 2005 zrušil důležité rozhodnutí pro továrnu na obrazovky LG. Philips Displays v Hranicích, tzv. integrované povolení. ??alobu podali právníci Ekologického právního servisu z programu Globální odpovědnosti GARDE. Na základě soudního rozhodnutí pak Ministerstvo životního prostředí v červenci 2005 znovu rozhodovalo o odvolání a zrušilo rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje, který v roce 2003 vydal integrované povolení v 1. stupni. Správní řízení se tak po dvou letech vrací na samotný začátek.

02-05-2005
Soud zrušil integrované povolení pro továrnu LG. Philips Displays v Hranicích
Městský soud v Praze zrušil důležité rozhodnutí, tzv. integrované povolení pro továrnu na obrazovky LG. Philips Displays v Hranicích. Rozhodnutí Ministerstva životního prostředí žalobou napadli právníci programu žGARDE ? Globální odpovědnost? Ekologického právního servisu (dále jen žGARDE-EPS?),kteří se kauze delší dobu věnují.

16-09-2004 
?šředníci podle zjištění Ministerstva životního prostředí povolili továrnu LG. Philips nezákonně, Policie ČR se však jejich odpovědností zabývat nechce
Podle odborného vyjádření Ministerstva životního prostředí, zpracovaného pro potřeby vyšetřování Policie ČR, úředníci stavebního úřadu v Hranicích nezákonně vydali územní rozhodnutí pro továrnu na televizní obrazovky LG. Philips. Policie ČR však z tohoto zásadního faktu nepochopitelně žádný závěr nevyvodila a prošetřování trestního oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele odložila.

09-06-2004
Kolaudace továrny Philipsu zpochybněna
V březnu tohoto roku LG. Philips Displays v Hranicích po více než dvou a půl letech nelegálního zkušebního provozu a mnoha dalších problémech získal kolaudační rozhodnutí pro svou továrnu. Potřebným podkladem pro kolaudaci bylo tzv. integrované povolení, které podle přísné legislativy EU musel Philips získat. Právě toto povolení bylo vydáno v rozporu se zákonem, protože Philips si v integrovaném řízení nechal posoudit jen nepatrnou část svého technologického provozu, přičemž tu zbylou, mnohem rozsáhlejší, opomenul. Příslušné státní orgány Philipsu jeho chybný postup posvětily, čímž mu ve výsledku umožnily továrnu zkolaudovat. Ekologický právní servis jejich rozhodnutí o integrovaném povolení napadl žalobou.

12-1-2004
?šředníci, kteří prodloužili zkušební provoz továrny LG. Philips, jsou hnáni k odpovědnosti
?šředníci, kteří prodloužili zkušební provoz pro továrnu na televizní obrazovky LG. Philips Hranicích, jsou hnáni k odpovědnosti. Podle Ekologického právního servisu mohli spáchat trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele tím, že Philipsu vydali takové povolení, nikoliv z důvodu nutného dalšího testování závodu, ale pouze proto, že mu chybí program prevence závažné havárie.

19-09-2003
Philips v České republice vyrábí televizní obrazovky nelegálně

LG. Philips Displays již dva roky vyrábí v Hranicích televizní obrazovky nelegálně. Nemá totiž schválen program prevence závažné havárie. Zároveň nemá sjednáno pojištění odpovědnosti za škody vzniklé v důsledku havárie. Ekologický právní servis žádá Krajský úřad Olomouckého kraje, aby Philipsu zakázal činnost.

Tiskové zprávy - nové

Breaking News:

12.09.06 10:48

Úředníci obvinění kvůli vydání povolení pro LG.Philips se vrátili zpět na své pozice. Parlament kvůli nim změnil zákon.

Úředníci zodpovědní za vydání důležitých povolení pro hranickou továrnu LG.Philips Displays byli v...


Případy, LG Philips
go to Archive ->